Даріуш Яблонські стане почесним гостем Другої Національної кінопремії

Даріуш Яблонські - режисер, продюсер та сценарист, член Європейської кіноакадемії, голова Європейського клубу продюсерів, ініціатор створення Польської кіноакадемії, Польської національної кінопремії «Орли» та засновник Незалежної кінофундації.

У 1980-х Яблонські працював другим режисером проекту «Декалог» Кшиштофа Кесльовські та головним асистентом Філіпа Байона у стрічках «Біла візитівка» та «Магнат».

Серед режисерських робіт Яблонські - документальна стрічка «Візит до жінки похилого віку» (1986), що стала першим польським незалежним фільмом. Робота «Фотограф» (1998) принесла Яблонські такі нагороди, як Ґран-Прі VPRO Joris Ivens Award на міжнародному кінофестивалі документального кіно в Амстердамі (1998), Ґран-Прі на міжнародному аудіовізуальному кінофестивалі та Prix Planete у Біарріці (1999), німецьку премію Grimme (2000) та інші. У 1999 році він отримав першу польську кінопремію «Орли» у номінації «Найкращий продюсер» за фільм «Треба вбити Секала» (реж. Владімір Міхалек).

У 1990-му році Яблонські заснував Apple Film Production, де було створено десятки документальних, ігрових фільмів та телепроектів, зокрема, стрічка «Переддень весни» (2001) Філіпа Байона. У Польщі фільм став блокбастером - понад 1,8 млн глядачів переглянуло «Переддень весни» у кінотеатрах.

Даріуш став співпродюсером стрічки «Коли падають дерева» української режисерки Марисі Нікітюк. Фільм брав участь у конкурсній програмі секції Panorama Berlinale 2018. З 2012 року пан Яблонські очолює Польську кіноакадемію.

Нагадаємо, що урочиста церемонія вручення нагород Другої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» відбудеться вже за тиждень, 20 квітня у КВЦ «Парковий». А подробиці з церемонії вручення нагород кінопремії «Золота Дзиґа» ви можете прочитати у одному із найпопулярніших таблоїдів в Україні - «Теленеделя».

Поділитись в Facebook
2018-04-13