Гільдія кінематографістів України: про що розповів Олександр Чернобровкін

10 листопада відбувся прямий ефір із засновником Гільдії кінематографістів України. Олександр Чернобровкін провів вебінар про важливість професійних об’єднань у кіногалузі. Розмову модерувала співзасновниця DzygaMDB та виконавча директорка Української кіноакадемії Анна Мачух.

Олександр Чернобровкін розповів про те, наскільки доцільними й важливими є об’єднання професіоналів у галузі кіно, на що це впливає, які функції на них покладені, а також яких результатів вже досягла Гільдія кінематографістів та про плани її подальшого розвитку.

Тезисний запис ефіру:

Гільдія кінематографістів - це набір інструментів, які мають спрощувати життя спеціалістів. Ідея її створення з’явилась близько двох років тому. Я займався медіа- та відеовиробництвом як продюсер, і коли кількість замовлень збільшилась, відчув потребу в додаткових спеціалістах для окремих проектів. Але не було можливості її задовольнити, оскільки не було відкритих баз даних. Тож так і виникла думка створити загальну базу професіоналів. Спочатку я вніс дані з свого записника контактів з відміткою про відомі мені їх навички і запропонував охочим вносити свої відомості.

Вивчаючи питання нестачі спеціалістів згодом я також зіштовхнувся з іншою проблемою: неякісні спеціалісти. Так траплялись оператори з багаторічним досвідом, але взагалі не здатним бачити кадр, або п’яні адміністратори майданчиків. Виникла ідея рейтингування, яка апробована в Голлівуді вже понад 60 років.

Ми створили группу в Facebook, яка працює таким чином. Спеціаліст А звинувачує у халатному відношенні до роботи спеціаліста В. Адміністратор групи (що має бути особисто не повязанний з жодною із сторін) особисто спілкується з кожною стороною та свідками, збираючи докупи усі факти і згодом оприлюднює їх на сторінці у максимально лаконічній формі. Потім це виноситься на загальне обговорення ситуації.

Створюючи таку базу, я подивився, як аналогічні гільдії працюють за кордоном і вніс корективи з огляду на українські реалії. Такий відкритий ринок репутації, який закладено в одній з функцій нашої Кіногільдії, доволі сильно підвищив інтерес до фахівців, особливо з боку великих замовників для яких надійність має найвищий пріорітет при обранні виконавців.

Ще одне з наших завдань, задля яких і створювалась база, - поєднати велику базу професіоналів з тією великою затребуваністю на них, яка існує. Щоб пропонувати український ринок на міжнародному рівні, спочатку потрібно його створити, оцінити та підготувати.

Одне із завдань, над яким ми зараз будемо працювати - інститут продюсерів. Це формування спільноти професіоналів, чиєю метою є створення якісного контенту не заради процесу створення, а заради досягнення цим проєктом конкретних цілей.

Існують дві проблеми грошей: занадто багато і занадто мало. Якщо ви їдете по Києву, то бачите, що в Україні є багато людей для яких актуальна - занадто багато. Всюди дорогі автівки, черги в ресторани вищого класу розписані наперед. У людей (інвесторів) є капітали і вони готові їх вкладати, але з метою росту а не витрат. Тож потрібно до них донести, що кіно - це чесний продукт, який може окупитися і зробити це правдою.

Захід відбувся за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”.

Поділитись в Facebook
2020-11-11