“Як продати українське кіно за кордон?”: про що розповіли спікери дискусії

2 березня о 18:00 відбулась онлайн-дискусія “Як продати українське кіно за кордон?”, подивитися запис якої можна на Facebook-сторінках онлайн-платформи DzygaMDB та Українського інституту.

Спікерами вебінару стали:

  • генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко
  • старша програмна менеджерка напряму “Кіно” Українського інституту Наталія Мовшович
  • продюсер стрічки “Мої Думки Тихі” Дмитро Суханов (Toy Cinema)
  • продюсерка стрічки “Стоп-Земля” Наталія Лібет (ESSE Production House).

Вони розповіли про те, як відбувається промоція фестивальної, кінотеатральної та онлайн-дистрибуції українського кіно на міжнародному ринку та навіщо це потрібно.

Володимир Шейко:

“Вихід українського кіно на міжнародний ринок означає більшу кількість можливостей та шляхів дістатися до свого глядача. Крім того, присутність наших фільмів за кордоном підвищує впізнаваність українського кінематографу як певного бренду. Звісно, в часи пандемії промоція видозмінилась, оскільки кордони стали закритими. Втім, це не означає, що комунікацію не можна налагодити дистанційно. До прикладу, минулорічні Канни відбувались онлайн і ми спільно з каннським кіноринком зробили два проєкти: представили 5 українських продюсерів в рамках програми Producers Network та шоукейс українського документального кіно. Нові формати, які ми змушені вигадувати та застосовувати в новій реальності, часто мають значно більший ефект в довгостроковій перспективі для українського контенту”.

Наталія Мовшович:

“Одна з можливостей для українських кінематографістів у питанні промоції - довгострокова програма підтримки міжнародної промоції українських фільмів proMOTION, розроблена Українським інститутом. Власне, вона покликана збільшити присутність українського кіно на міжнародному ринку та його впізнаваність у закордонному інформаційному просторі. Зараз триває другий open call (до 22 березня), за результатами оцінювання конкурсної комісії ми визначимо трьох переможців, які отримають до 150 тис. грн на промоційну кампанію. Станом на зараз ми маємо п’ятьох переможців попереднього конкурсу, які показали чудовий результат. Один з них - фільм Катерини Горностай “Стоп-Земля”, який бере участь у конкурсній програмі Берлінале Generation 14Plus, інший - “Цей дощ ніколи не скінчиться” Аліни Горлової, який переміг на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA в Амстердамі в номінації First appearance.

У програмі підтримки ми робимо фокус на співпраці з міжнародними PR-агенціями. Для нас важливо не просто надавати фінансовий ресурс для промоції кінопроєктів, а розвивати маркетингові навички у українських кінематографістів і давати можливість отримати новий досвід”.

Дмитро Суханов:

“Міжнародна дистрибуція - природний шлях розвитку фільму та його успіху. Стрічки, які знімаються в Україні, більшою мірою є співпрацею різних інститутів, форм державної підтримки заради спільних цілей. Державі потрібно розвивати культурну самоідентифікацію, збільшувати присутність України в міжнародній площині. Автору потрібен контакт з аудиторією. До того ж, це розвиток кар’єри і творчості.

Структура дистрибуції побудована таким чином, що ви не можете просто зняти фільм і потрапити в кінотеатри інших країн. Вам потрібно пройти фестивальний шлях, якщо ми говоримо про авторське кіно. Комерційне кіно має трохи інший фокус. Його самоціль - залучення максимальної кількості аудиторії. Там працюють маркетингові інструменти і є меншою частка авторського вислову. Вам потрібно створити композиційну трійку, яка працює лише в комплексі: світовий сейлз-агент, фінансування та залучення зірок.

Шлях авторського кіно зовсім інший. Його мета - визнання міжнародної експертної спільноти. Завдання авторів - потрапити у фокус уваги раніше, ніж відбудеться відбір. В ідеалі, про ваш проєкт повинні знати наперед, чекати на нього. Бажано на декількох фестивалях одразу. Вся європейська система побудована на тому, що фільм ще на ранніх етапах проходить безліч міжнародних інституційних платформ. І чим більше правильних кроків ви робите, тим більше про вас знають”.

Наталія Лібет:

“Ми почали промоцію фільму “Стоп-Земля” у 2017 році. Ми показували проєкт на стадії розробки та виробництва на ОМКФ, у Котбусі, на фестивалі GoEast, “Нові горизонти” та інших ринкових майданчиках. Ми одразу цілились на фестиваль класу “А”. Я би провела паралель цієї роботи на всіх стадіях проєкту із правилом трьох, яке використовується при написанні есе: по-перше, що я буду говорити, по-друге, що я говорю і по-третє, що я сказала. Такий принцип діє і при роботі над фільмом. В результаті, за стрічкою слідкували декілька майданчиків, фестивалів та професіоналів, і чекали на її вихід.

Вихід на міжнародний ринок збільшує кількість глядачів, що є дуже важливою складовою. Адже автор прагне донести свій твір до більшої аудиторії, аби люди подивились його фільм, приєднались до нього через свої почуття, відчули авторську думку, та створили нові інтерпретації побаченого".

Поділитись в Facebook
2021-03-05