Євген Сивокінь отримає почесну нагороду "Золота Дзиґа"-2022 за внесок у розвиток українського кіно

Нагороду за внесок у розвиток українського кінематографа Шостої Національної кінопремії “Золота Дзиґа” отримає аніматор Євген Сивокінь. Лауреата у цій номінації визначили члени Національної спілки кінематографістів України (НСКУ).

Євген Якович Сивокінь народився в Києві в 1937 році в родині архітектора. Закінчив Київську художню середню школу ім. Т. Г. Шевченка та графічний факультет Київського державного художнього інституту (1965). З 1960 року працює в художній анімації як художник, режисер, сценарист.

Його режисерський доробок складає понад 25 анімаційних фільмів, багато з яких представляли українську анімацію на різних внутрішніх і міжнародних фестивалях – в Болгарії, Польщі, Японії, Хорватії, Франції, Італії, Португалії, Греції, Німеччині та інших країнах – були відзначені призами та дипломами. Як художник оформив і проілюстрував низку книг з анімації. Євген Сивокінь є вчителем декількох генерацій українських аніматорів.

Серед його найвідоміших кіноробіт – “Людина й слово”, “Країна Лічилія”, “Врятуй і збережи”, “Пліткарки”, “Ненаписаний лист”, “Засипле сніг дороги” та інші.

У попередні роки почесною нагородою “Золота Дзиґа” за внесок у розвиток українського кінематографа були відзначені: акторка театру та кіно Лариса Кадочникова, режисер, сценарист, педагог Вячеслав Криштофович, кінооператор Юрій Гармаш, акторка театру та кіно Ада Роговцева та режисер Роман Балаян.

Поділитись в Facebook
2023-08-02