Кіноакадемія та програма ЄС House of Europe («Дім Європи») продовжують співпрацю з Netflix, спрямовану на підтримку українських митців кіно та телебачення

Продовжуючи свої минулорічні ініціативи, Українська кіноакадемія та House of Europe, програма, що фінансується Європейським Союзом, знову співпрацюють з Netflix, щоб допомогти українським професіоналам у кіно- та телеіндустрії, які все ще потерпають від повномасштабного російського вторгнення. Творці й надалі отримуватимуть підтримку в своїй роботі, набутті майстерності та розвитку творчих проєктів.

Ініціатива, що підтримується фондом Netflix’s Fund for Creative Equity, пропонує фінансову допомогу українським митцям для створення їхніх нових робіт та підтримки в постпродакшні вже наявних проєктів. Крім того, буде залучено двох нових партнерів – організацію European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE) та New York Film Academy – які нададуть додатковий доступ до навчання для сотень професіоналів цієї галузі.

Минулого року за допомогою таких програм 100 професіоналів отримали стипендії, понад 400 митців отримали доступ до онлайн-навчання, а 48 креативних команд, які складались з двох осіб, отримали гранти на розробку сценаріїв та онлайн-сесії з міжнародними експертами галузі. 9 з цих проєктів вже мають іноземних партнерів та співпродюсерів, 4 проєкти мають іноземне фінансування і один отримав нагороду «Найкращий проєкт» під час копітчингу the Series Mania, що стало безпрецедентним успіхом для українського проєкту. Багато проєктів було обрано для презентацій на численних кінофестивалях в усьому світі, включаючи Berlinale, Goteborg Film Festival та WATCH DOCS International Film Festival.

«Більше ніж через рік після безпричинного російського вторгнення українські професіонали, як ніколи раніше, потребують підтримки. Разом з українськими та іноземними партнерами Netflix демонструє, що є надійним партнером та прихильником української культури у ці надзвичайно важкі часи. Пересвідчившись у результативності цих програм минулого року, ми переконані, що вони і надалі продовжуватимуть ще більше підтримувати та заохочувати наших талановитих митців», – заявив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

«Війна Росії проти України становить загрозу для української культури. Українці захищають та зберігають своє культурне надбання, тож ми підтримуємо креативну індустрію країни. Співпраця з Українською кіноакадемією та Netflix є наступним кроком у цьому партнерстві: українські творці можуть багато показати, і ми хочемо, щоб світ їх побачив», – прокоментував посол Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні.

Цього року для сприяння розвитку професійних навичок українських творців кіно і телебачення та підтримки їхніх проєктів ініціативою передбачається таке:

  • Додаткові 100 стипендій для професіоналів усіх рівнів. Митці, які відповідають вимогам, оприлюдненим на сайті House of Europe, можуть подавати заявки до 18 квітня.
  • Серія онлайн-майстер-класів для продюсерів та лінійних продюсерів, створених міжнародними експертами EAVE і адаптованих до української аудіовізуальної індустрії, що забезпечать повне розуміння кожного етапу життєвого циклу проєкту з точки зору копродукції. Митці, які відповідають вимогам, зможуть подати заявки через сайт House of Europe в кінці квітня.
  • Нова програма підтримки Української кіноакадемії для обраних проєктів, яка включає в себе гранти на постпродакшн у розмірі $10,000 для українських художніх і документальних фільмів, а також дводенний воркшоп з цифрового постпродакшну від New York Film Academy. Додаткову інформацію про цю ініціативу та подальші кроки, включаючи подачу заявок, буде оприлюднено пізніше цього року.

І наостанок, митці, що отримали минулого року грант на розробку сценарію, продовжать отримувати підтримку у вигляді групових сесій, під час яких обговорюватимуться основні тенденції індустрії, а також індивідуальні сесії від EAVE з розробки та розвитку проєкту, на яких буде розглянуто стратегії щодо фінансування, копродукції, маркетингу, дистрибуції та фестивалів.

Як і минулого року, кожен український митець може подати заявку на участь в ініціативах незалежно від нинішнього місця проживання. Розширення співпраці з іще двома міжнародними установами дасть більше можливостей митцям отримувати нові навички та розвивати свою кар’єру в кіно- і телеіндустрії на міжнародному рівні.

Про Українську кіноакадемію

Українська кіноакадемія – українська асоціація експертів та професіоналів у галузі кіно й кіновиробництва. Заснована у 2016 році для підтримки та розвитку сучасного українського кіно. Станом на 2022 рік Українська кіноакадемія налічує понад 500 професіоналів. З 2017 року Українська кіноакадемія організовує престижну щорічну подію – «Золота дзиґа», на якій вручається національна кінопремія України за професійні досягнення у розвитку українського кіно. Головний символ національної кінопремії – статуетка «Золота дзиґа» – символізує швидкий і невпинний розвиток українського кіно.

Про House of Europe

House of Europe (“Дім Європи”) — програма, що фінансується Європейським Союзом, створена для підтримки професійного та творчого обміну між українцями та їхніми колегами в країнах ЄС та Великій Британії. Програма фокусується на культурі та креативному секторі, освіті та роботі з молоддю, соціальному підприємництві та медіа. House of Europe пропонує більш як 20 програм: поїздки на конференції, професійні події, стажування і нетворкінг у ЄС та Великій Британії, навчальні подорожі, резиденції, тренінги та інші можливості. Команда House of Europe підтримує творчу співпрацю та копродукції між українськими організаціями та їхніми партнерами з ЄС, а також фінансує розвиток культурної інфраструктури. Після початку повномасштабного вторгнення Росії, House of Europe виділила пакет невідкладної допомоги розміром 1,5 мільйона євро. Goethe-Institut Ukraine керує програмою House of Europe.

Про EAVE

EAVE – одна з провідних освітніх програм для продюсерів у Європі з унікальною глобальною мережею. На цей час охоплює більше ніж 2600 продюсерів. Співпрацює з партнерами в усьому світі, тож EAVE залучено до аналогічних програм у Європі, Латинській Америці, країнах арабського світу, Азії та Африці. З часу заснування у 1988 році основні цілі EAVE полягають у наданні можливостей для професійного навчання та об’єднанні продюсерів із різних куточків світу з метою сприяння співпраці у кіновиробництві. У EAVE переконані, що підтримка незалежних голосів, творчої уяви та компаній, орієнтованих на розвиток культури, є гострою потребою у глобальній медіаіндустрії у XXI столітті. За допомогою своєї діяльності EAVE прагне зробити свій внесок у налагодження міцних зв’язків між продюсерами, а також сприяти обміну знаннями та навичками, які посилять незалежне кіновиробництво у всьому світі.

Про New York Film Academy

New York Film Academy (NYFA) – провідний університет у галузі кіно, медіа та сценічного мистецтва, який пропонує практичні інтенсивні програми бакалаврату та магістратури, різні сертифіковані навчальні курсі та воркшопи за багатьма напрямками в Нью-Йорці, Лос-Анджелесі, Маямі, Голд-Кості (Австралія), Флоренції (Італія) тощо. Університетські програми прискорені, тож студенти NYFA можуть отримати ступінь бакалавра за три роки замість чотирьох. Доступні також онлайн-програми, їхня кількість збільшується щороку. Щоб дізнатись детальніше, відвідайте nyfa.edu.

Про Netflix

Netflix – один зі світових лідерів серед сервісів розважального контенту. Вже 231 мільйон користувачів із платними підписками в більш ніж 190 країнах світу дивляться телесеріали й фільми, а також завантажують ігри різноманітних жанрів різними мовами. Підписники можуть дивитись відео без обмежень будь-де й будь-коли. Почати, призупинити й продовжити перегляд можна коли завгодно. Крім того, підписники можуть змінити план підписки у будь-який момент.

Поділитись в Facebook
2023-03-30