Михайло Іллєнко – Голова Правління Української Кіноакадемії

За рішенням членів Правління Української Кіноакадемії цю посаду обійняв відомий кінорежисер, заслужений діяч мистецтв України Михайло Іллєнко.
 

Строк повноважень членів та Голови Правління складає два роки.

 

Михайло Іллєнко – актор, режисер, сценарист, лауреат Державної премії України ім. О. Довженка. У 1970 році закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії, був режисером Київської кіностудії ім. О. Довженка.

 

“Українська Кіноакадемія – це спосіб об’єднати зусилля і досвід різних поколінь кінематографістів навколо розбудови національного кіно України , - каже Михайло Іллєнко. Я би хотів бачити Кіноакадемію інструментом самоідентифікації українського кіно, починаючи від інженерного винаходу Йосипа Тимченка – до наших творчих внесків у сьогодення і пошуків студентів, спрямованих у завтра. Академія це - пам'ять. Не забуваємо про українського режисера Олега Сенцова, якому сьогодні найважче, бо несправедливість – найтяжче покарання.”

 

Серед акторських робіт Михайла Герасимовича участь у таких стрічках, як “Вечір на Івана Купала” (1968, режисер Юрій Іллєнко) “Білий птах з чорною ознакою” (1971, режисер Юрій Іллєнко), “Звичайна справа” (2013, режисер Валентин Васянович) та інших. У режисерському портфоліо Іллєнка фільми “Там вдалині, за рікою” (1975), “Сапоги всмятку” (1978), “Миргород та його мешканці” (1983), “Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди” (1994), “Сьомий маршрут” (1997) та інші. У 2012 році стрічка Михайла Іллєнка “ТойХто ПройшовКрізьВогонь” увійшла до списку номінантів на премію “Оскар”. Він є автором більш ніж 10 сценаріїв. Цього року завершує навчання четвертий випуск студентів його майстерні, а також має відбутися кінофестиваль українського кіно «Відкрита Ніч – дубль 20», який він очолює з 1997 року.

 

Він також є членом Національної спілки кінематографістів України та членом-кореспондентом Академії мистецтв України.

 

Нагадаємо, що було оголошено лонгліст номінантів на Першу Національну Кінопремію.

 

Урочиста церемонія вручення нагород Першої Національної Кінопремії відбудеться 20 квітня у готелі Fairmont Grand Hotel Kyiv.

Поділитись в Facebook
2017-10-08