Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну через постанову про подовження повноважень чинного складу Ради з державної підтримки кінематографії

Від імені Національної спілки кінематографістів України юридична компанія Axon Partners подали позов проти Кабінету Міністрів України. Передумовою та причиною позову стали дії Державного агентства України з питань кіно, яке поза межами своїх повноважень внесло на розгляд Кабміну проєкт постанови про продовження повноважень членів Ради з питань державної підтримки кінематографії до завершення воєнного стану. Результатом такої ініціативи Держкіно стала постанова Кабінету Міністрів України від 07.03.2023.

Обгрунтуванням дій Держкіно, отримане у відповідь на адвокатські запити, є неможливість агентства провести конкурс через воєнний стан, хоча пояснення, як це впливає, за інформацією юридичної компанії, відсутнє.

Українська Кіноакадемія вже висловлювала свою незгоду такими діями в Заяві на початку березня (https://bit.ly/3MijLjJ) та вимогу до Кабінету Міністрів України скасувати незаконну постанову № 203 від 07 березня 2023 р. та докласти зусиль, аби відбувся чесний та прозорий конкурс нового складу Ради з державної підтримки кінематографії згідно з чинним законодавством.

В публікації Axon Partners щодо позову йдеться про те, що звернення до Кабміну підписала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук, хоча за законом вона не має таких повноважень.

У підсумку, для скасування цієї постанови є такі підстави:

  • Постанова Кабміну суперечить ст. 9(1) Закону України “Про державну підтримку кінематографії в Україні”, яка на сьогодні і на день прийняття постанови, імперативно визначила, що повноваження ради припиняються автоматично після закінчення дворічного строку, а одні і ті ж особи не можуть бути ченом Ради два строки. Прикметно, що в закон два рази вносились зміни в грудні 2022 і ця норма залишилась незмінною;
  • Держкіно не мало повноважень подавати проєкт ціх постанови самостійно, а повинно було зробити це через Міністра Кабінету міністрів – Олега Немчінова, який, втім, не погодив та не підтримав проєкт цієї постанови;
  • Постанова прийнята без обовʼязкових консультацій та обговорень з громадськістю, бо, як зазначили в Держкіно, “про[є]кт акта не потребує консультацій із заінтересованими сторонами, не потребує громадського обговорення”. Втім, їхня відсутність суперечить постанові КМУ про проведення консультацій з громадськістю;
  • Держкіно не обгрунтувало і не довело, як саме воєнний стан впливає або зумовлює неможливість проведення конкурсу настільки, що потрібно обмежувати права громадськості та спільноти.

Axon Partners констатують, що, чинний склад Ради не має законного права продовжувати свою діяльність понад визначені Законом терміни. А усі її рішення, прийняті після 31 березня 2023 року, вважаються нелегітимними.

Поділитись в Facebook
2023-05-12