Про що розповіла Євгенія Яцута

У четвер, 30 липня, відбувся прямий ефір з Євгенією Яцутою, виконавчою продюсеркою Radioaktive Film та Головою асоціації кіноіндустрії України. У розмові з модераторкою зустрічі, якою виступила співзасновниця DzygaMDB та виконавча директорка Української кіноакадемії Анна Мачух, гостя розповіла про досвід роботи із великими закордонними партнерами, такими, як HBO, реалізації успішних проєктів в умовах пандемії, а також розказала, як Україні стати привабливою для міжнародного співробітництва у сфері кіно та серіалів.

Тезисний запис ефіру:

  • Важко сказати, що саме стало відправною точкою нашої співпраці з HBO. Це відбувалось паралельно. Ми дізнались про те, що в Литві готуються до зйомок серіалу «Чорнобиль». У той же час творча група компанії розуміла, що їм буде важко дотриматись автентичності, якої вони прагнули, без зйомок у Чорнобилі. До того ж, у них було недостатньо костюмів і транспорту тієї епохи. Саме тому вони знову повернулись до ідеї співпраці з Україною, від якої спочатку відмовились через відсутність кешрібейтів. HBO також дізнались, що їхні колеги по цеху вже мали успішний досвід співпраці з нашою країною на зйомках комедії «Смерть Сталіна». Тож вони знайшли нас, а ми їх. І символічно підписали договір про співпрацю у день річниці катастрофи 26 квітня.

  • Співпраця з НВО дуже вплинула на кількість проектів, з якими ми отримали шанс працювати до карантину. Позитивний момент у тому, що працюючи зі студією такого рівня, тобі вже не потрібно доводити на що ти спроможний. А це головна перепона на шляху фахівців з таких маловідомих регіонів, яким Україна була ще декілька років тому.

  • Зараз важко сказати, з якими країнами ми НЕ співпрацювали — це більшість країн західної Європи, Великобританія, США та Канада, Австралія, Нова Зеландія, близький (Ізраїль, Туреччина, Грузія та Азербайджан) та Далекий схід, як то Японія, Китай, Казахстан, Монголія, Малайзія... Специфіка полягає в тому, що потрібно уважно ставитися і враховувати менталітет та культурні особливості кожної країни. Наприклад, в Японії гостям не можуть відмовити. В Китаї складність полягає у фінансових питаннях, оскільки їхні банківські системи дещо уособлені від світових. Але це величезний ринок, який дуже зацікавлений в українських проектах.

  • В Україні існує проблема браку фахівців вузьких спеціалізацій. Багатьох просто не існує поки. Тому потрібно таких спеціалістів «вирощувати». Навчати.

  • Пандемія, безумовно, вплинула на всіх і на нас також. Кількість членів знімальної групи була максимально зменшена, дистанційні зйомки стали звичайним процесом. Хоча ми проводили такі зйомки ще у 2008-2009 роках. Тобто технології були можливі вже давно, але тепер це стало необхідністю. В той же час дистанційний підхід заощаджує кошти.

Поділитись в Facebook
2020-07-31