Про що розповів Володимир Третяков

У четвер, 6 серпня, відбувся прямий ефір з Володимиром Третяковим, співзасновником та директором компанії Cinema Sound Production в Україні та СНД. У розмові з модераторкою зустрічі, якою виступила співзасновниця DzygaMDB та виконавча директорка Української кіноакадемії Анна Мачух, гість поділився досвідом роботи зі звуком в кіно, особливостями технології Dolby Atmos та новими можливостями в галузі звуку для кінотеатральних майданчиків.

Тезисний запис ефіру:

Світова пандемія сприймалася нами спочатку наче якийсь сюр. Повірити в реальність цього було просто неможливим. Стільки проєктів було запущено, стільки планів та амбіцій усе це реалізувати — це був шок. Ми створили маленький антикризовий штаб, де розподілили кошти, що в нас лишались. Ми вірили, що це ненадовго, втім ситуація затягнулась на місяці. Та попри це, ми змогли зберегти людей, приміщення та усі студії. Ми існуємо з тією ж командою, тими ж потужностями та найближчим часом плануємо “вистрілити” по-справжньому.

На сьогодні ми єдина компанія в Україні, яка має ліцензію на Dolby Atmos. Власне, це технологія майбутнього, яка працює вже зараз. Колись ми дивились чорно-біле кіно і непомітно для нас самих воно стало кольоровим. Певний час художники створювали шедеври саме чорно-білими, бо були впевнені — тільки так можна дивитись кіно. Але індустрія розвивається, люди прагнуть нових розваг та відчуттів. З’являється IMAX, паралельно розвивається Dolby Atmos.

Ця технологія цікава тим, що у залі будь-якого розміру, вона звучатиме однаково. Для цього інженери розробити технологічне масштабування, при якому глядач побачить фільм саме у тому вигляді, в якому його задумав і створив режисер. Крім того, багато фільмів зараз переформатовують під Dolby Atmos. Думаю, найближчим часом всі перейдуть на такий формат. Питання ціни не надто вражаюче. Бюджет збільшиться на 25-30%, оскільки додається більше роботи над навколишньою атмосферою.

Робота зі звуком у кіно спирається на певні реперні точки. Початкова — підготовка до знімального процесу, яка включає вивчення та аналіз локації. Друга — сам процес, під час якого на майданчику знаходяться наші звукорежисери, які досліджують усі нюанси проєкту та умов його реалізації. Таким чином ми маємо зв’язку між предпродакшеном, продакшеном та постпродакшеном. Далі йде етап чистки діалогів, а після цього — саунддизайн та запис фолі-шумів.

Ми звикли слухати, бачити та сприймати світ навколо на 360 градусів. Але в кінотеатрах ми бачимо лише те, що вміщує екран. Технологія Dolby Atmos дозволяє повністю зануритися в атмосферу. Вона дає художнику ті інструменти, якими раніше не було можливості скористатися.

Поділитись в Facebook
2020-08-12