Результати опитування членів Кіноакадемії щодо стану української кіноіндустрії

Правління Української кіноакадемії ініціювало проведення опитування українських кінематографістів серед членів Кіноакадемії щодо стану української кіноіндустрії, зокрема щодо діяльності Державного агентства України з питань кіно та його очільниці.

Метою опитування було з’ясувати думку кіноспільноти щодо основних питань розвитку галузі, діяльності Держкіно та планів щодо подолання кризи, спричиненої повномасштабною війною. Загалом в опитуванні, яке проходило анонімно, взяли участь 101 кінематографіст. Станом на червень 2023 року в складі Української кіноакадемії 525 членів.

За результатами опитування, 81,2% кінематографістів вважають, що від січня 2020 року стан української кіноіндустрії погіршився. Більшість опитаних, а саме 79,2%, оцінюють діяльність Державного агентства України з питань кіно за каденції нинішньої очільниці негативно.

Стосовно дій Держкіно для подолання кризи, спричиненої COVID, більшість фахівців кіногалузі відповіли, що їм про них невідомо або їх не було зовсім. Також більшість опитаних відзначили, що їм невідомо про які-небудь дії Держкіно щодо подолання кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням Росії в Україну. Деякі з респондентів зазначили, що за цей період Рада з державної підтримки кінематографії перестала вести трансляцію засідань, були розірвані договори з проєктами, а також були відсутні фахові дії з організації комунікації українського кіно на міжнародній арені.

Серед позитивних рис Марини Кудерчук як керівниці галузі кінематографісти не змогли зазначити жодної. Негативними рисами називали непрофесіоналізм, популізм, некомпетентність, грубість, лобіювання інтересів окремої групи, незнання англійської, відсутність комунікації з кіноспільнотою, корумпованість.

Більшість опитаних зазначили, що їм нічого не відомо про плани Держкіно щодо подолання кризи, спричиненої війною, на найближчі 5 років.

На питання про те, як Держкіно допомагало/заважало вирішувати проблеми галузі, більшість кінематографістів зазначила, що допомоги не було. Серед іншого опитані вказали, що в Держкіно проявляється небажання спілкування з кінематографістами, ігнорування участі у різних профільних заходах, натомість воно намагається знищити Довженко-Центр.

Більшість кінофахівців, а саме 87,1% відповіли, що Марина Кудерчук не відповідає займаній посаді. Прозорість діяльності та звітності Держкіно 68,3% оцінили на 1, що еквівалентно думці “дуже незадоволені”. Співпрацю Держкіно з професійними організаціями більшість опитаних (65,3%) оцінили на 1, що еквівалентно думці “дуже незадоволені”.

Поділитись в Facebook
2023-06-15