Роман Балаян отримає почесну нагороду "Золота Дзиґа" за внесок у розвиток українського кіно

На урочистій церемонії вручення V Національної кінопремії “Золота Дзиґа” нагороду за внесок у розвиток українського кінематографа вручать одному з найвідоміших українських режисерів Роману Балаяну.

За свою кар’єру я отримав безліч відзнак та премій. Але коли тебе нагороджують за внесок – це накладає ще більшу відповідальність. Я дуже радий, що отримав цю почесну нагороду!” – прокоментував Роман Балаян.

Кінокар’єра Романа Балаяна бере початок у 1970 році, коли він працював режисером на Київській кіностудії. Його режисерський дебют відбувся у 1973 році. А у 1978 році третій фільм Романа Балаяна “Бірюк” змагався за головний приз Берлінале – “Золотого ведмедя”.

У 1986 році фільм “Бережи мене, мій талісмане” брав участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю. Стрічка “Леді Макбет Мценського повіту” була в основному конкурсі кінофестивалю у Сан-Себастьяні (1989 рік), “Два місяці, три сонця” – фільм-учасник основного конкурсу кінофестиваля у Карлових Варах (1998 рік), а минулого року фільм “Ми є, ми поруч” змагалась за нагороду основного конкурсу Варшавського кінофестивалю. Роботи Романа Балаяна – постійні учасники усіх міжнародних фестивалів класу “А”.

У попередні роки почесною нагородою “Золота Дзиґа” за внесок у розвиток українського кінематографа були відзначені: українська актриса театру та кіно Лариса Кадочникова, режисер, сценарист, педагог Вячеслав Криштофович, кінооператор Юрій Гармаш та акторка Ада Роговцева.

Поділитись в Facebook
2021-03-18