Система кешрібейтів в Україні: про що розповіла Ольга Пантелеймонова

Гостею прямого ефіру “Практичний досвід: система кешрібейтів в Україні”, який відбувся 11 грудня, стала генеральна директорка Star Media Ольга Пантелеймонова. У розмові з модераторкою Анною Мачух вона розповіла про те, які переваги дають кешрібейти, як діє система та як вона впливає на розвиток кіноіндустрії.

Тезисний запис ефіру:

"Кешрібейти - це система повернення частини кваліфікаційних витрат, яку можуть отримати іноземні компанії. На місці їх зустрічає сервісна компанія, яка надає необхідні послуги на локації зйомок: пошук самої локації, аренда майданчиків, транспорт, залучення української групи, закупівля реквізиту, пошиття одягу, гримери, художники тощо. Зазвичай, іноземна компанія привозить лише основних гравців (режисерів, сценаристів, акторів), але українські актори також можуть бути задіяні, наприклад, в епізодичних ролях.

Суть кешрібейтів полягає у залученні іноземних інвестицій, які витрачаються в країні на знімальний та суміжні з ним процеси, на кшталт, проживання, харчування тощо. Ця система діє майже в усьому цивілізованому світі і, нарешті, Україна стала частиною цього процесу. Наприкінці 2019 року було прийнято закон про кешрібейти та підвищено ставку до 25%. Звісно, це не конкурентна цифра, адже інші країни конкурують, підвищуючи ставки та послаблюючи процедуральні моменти.

Регіональні кешрібейти - це така ж система, як і загальнодержавна, але більш направлена на розвиток внутрішнього ринку. Тобто, це залучення місцевих виробників до різних куточків України. Адже країна дуже різноманітна: є і море, і гори, і степи, і болота, і навіть пустеля. Наразі ведеться робота саме в цьому напрямку. Сподіваюсь, наступного року в нас вже буде принаймні дві області, які запустять ці пілотні проєкти. Реалізувати кешрібейти можна буде на базі місцевих бюджетів, при чому кожний регіон може розробити власну систему повернення витрат.

Одним з перший проєктів, який долучився до системи загальнонаціональних кешрібейтів для іноземних компаній, став “Останній найманець” з Жан-Клодом Ван Дамом, що знімався на замовлення компанії Netflix. Проєкт ще не завершився, тож відшкодування витрат - у майбутньому. Втім, цей досвід дав зрозуміти, що українська індустрія готова до таких проєктів у всіх аспектах. Впровадження системи кешрібейтів - це інвестиція в економіку України. До того ж, це додаткові робочі місця, обмін досвідом, технологіями виробництва, творчими здобутками. Ми стаємо частиною цього світового досвіду і рівень кваліфікації у цьому досвіді зростає. Розвиток місцевих індустрій, закупівля техніки, інвестування в будівництво павільйонів, в декорації - це все ті бонуси системи, які потім можна використовувати.

Коли іноземні партнери заходять на локацію в іншу країну, вони враховують не лише ставку кешрібейту, а дивляться на неї в розрізі свого загального бюджету. Україна, попри не найвищу ставку, є конкурентоспроможною, оскільки економічно у нас вигідно знімати. Поряд зі ставкою для партнера завжди постає питання стосується гарантій виплат.

В Україні тема кешрібейтів продовжує активно обговорюватись. Створені робочі групи, у яких залучено багато спеціалістів із індустрії та з державних органів. Ведеться робота над новим законопроєктом, який зробить процедуру більш прозорою, чіткою та гарантованою. Крім того, потрібно зняти ризик курсових різниць, полегшити саму процедуру та обовязково зняти обмеження щодо включення до складу кваліфікованих витрат виплат на користь міркобізнесу на спрощеній системі оподаткування, яке вводиться з 1 січня 2021 року, оскільки це обмеження повністю порушує економічну складову і вигідність для іноземного інвестора, робить прогнозування бюджету для нього неможливим і дискримінує участь в проєктах багатьох гравців економіки з різних секторів бізнесу. Якщо все це зробити, ми залучимо більше проєктів, а це дуже важливо для економіки, особливо після пандемії".

Поділитись в Facebook
2020-12-21