Українська кіноакадемія вимагає забезпечити захист незалежності Ради з Державної підтримки кінематографії

Українська кіноакадемія звернулась до Державного агентства України з питань кіно з вимогою забезпечити захист незалежності Ради з Державної підтримки кінематографії

04 вересня 2020 року на офіційному вебсайті Державного агентства України з питань кіно, а згодом і в офіційній спільноті у соціальній мережі Facebook, було опубліковано ЗВЕРНЕННЯ ДО ЧЛЕНІВ РАДИ З ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ КІНЕМАТОГРАФІЇ ТА ЧЛЕНІВ ЕКСПЕРТНИХ КОМІСІЙ. У ньому було наведено інформацію про те що певні компанії, які пройшли перший тур 14 конкурсного відбору Держкіно, здійснюють тиск на членів Ради з Державної підтримки кінематографії та членів експертних комісій. Окрім того, у Зверненні наведено інформацію про відкриті кримінальні провадження проти низки учасників Конкурсу.

Українська Кіноакадемія проти будь-якого тиску на Членів Ради та на членів експертних комісій, як зі сторони Держкіно, так і будь-яких інших осіб. Будь-які спроби тиску на представників Ради зі сторони Держкіно напередодні другого туру Конкурсу є ні чим іншим, як маніпуляцією.

Наголошуємо, що Рада не є державним органом, а члени конкурсної комісії не є державними службовцями, оскільки діють на громадських засадах та не підпорядковуються Держкіно. Роль Держкіно полягає виключно в організації та забезпеченні роботи Ради.

Українська кіноакадемія наголошує на тому, що факт відкриття кримінальних проваджень за статтями вказаними у Зверненні ніяк не може вважатися підтвердженням вини компаній перерахованих у Зверненні, оскільки ст. 62 Конституції України гарантує презумпцію невинуватості будь-якій особі, доки її вину не буде доведено і судом не винесено вирок. Крім того, стаття 191 Кримінального кодексу України, на яку посилається Держкіно у Зверненні, передбачають відповідальність виключно службових осіб, оскільки лиш вони є суб’єктами, які виконують службові обов’язки в розумінні законодавства України. Тобто, відкриття кримінальних проваджень за цими статтями не свідчить про порушення саме учасниками Конкурсу законодавства України.

У зв’язку з вищезазначеним Українська кіноакадемія наполягає на збереженні незалежності Ради від будь-якого впливу, а також вимагає зняти з сайту Держкіно та офіційної сторінки у Facebook опубліковані дані про компанії, що знаходяться у різних судових і досудових процесах, і підготувати перелік, я якому буде чітко вказаний статус компаній, що фігурують у заяві.

Повний текст Звернення тут.

Поділитись в Facebook
2020-09-08