Відкрито прийом заявок на участь у VI та VII Національних кінопреміях “Золота Дзиґа”

Розпочато приймання заявок на участь у конкурсі Сьомої Національної кінопремії “Золота Дзиґа”. Заявки приймаються з 7 до 25 квітня 2023 року. Для того, щоб подати фільм для участі, необхідно заповнити онлайн-форму на сайті Української Кіноакадемії.

Крім того, подовжено приймання заявок на участь у Шостій Національній кінопремії “Золота Дзиґа”, яке розпочалось ще минулого року, але не було завершеним через початок повномасштабного вторгнення. Подати фільм можна заповнивши онлайн-форму на сайті до 25 квітня 2023 року.

У 2023 році Українська кіноакадемія вперше вручить Національну кінопремію в номінації “Найкращий короткометражний документальний фільм”.

Також на нагороду в номінації “Найкраща режисерська робота (ім. Ю. Г. Іллєнка)” можуть претендувати режисери повнометражних ігрових та документальних фільмів.

Номінації “Найкращий повнометражний анімаційний фільм” та “Найкращий короткометражний анімаційний фільм” під час VII Національної кінопремії “Золота Дзиґа” будуть об’єднані в одну категорію – “Найкращий анімаційний фільм”.

Крім того, відтепер на премію в номінації “Найкращий серіал” можуть подаватися і документальні серіали.

Останній рік став переломним для всього українського суспільства і змінив кожну сферу нашого життя, зокрема й культурну. Зараз наступає ера документального кіно, яке фіксує реальність тут і зараз, документує події нашого сьогодні. Саме його мають можливість робити кінематографісти за відсутності державного фінансування. А українське документальне кіно завжди було на дуже високому професійному та якісному рівні”, – зазначила виконавча директорка Української кіноакадемії Анна Мачух.

До участі у конкурсі допускаються українські фільми та серіали або створені у копродукції з Україною, які відповідають таким вимогам:

  • повнометражні ігрові та анімаційні фільми, які були в українському кінопрокаті хоча б тиждень у період з 01 березня 2022р. до 28 лютого 2023р або брали участь у конкурсі кінофестивалю з історією щорічної діяльності не менше 5 років та наявністю професійного журі в період з 01 березня 2022р. до 28 лютого 2023р.;
  • повнометражні документальні, короткометражні ігрові, короткометражні анімаційні, короткомежтражні документальні фільми, які були в українському прокаті хоча б тиждень або брали участь у конкурсі кінофестивалю з історією щорічної діяльності не менше 5 років та наявністю професійного журі в період з 01 березня 2022р. до 28 лютого 2023р.;
  • оригінальні ігрові або документальні серіали, що мали прем'єру на загальнонаціональному телеканалі або вебплатформі в період з 01 березня 2022р. до 28 лютого 2023р., та без залучення фахівців із країни-агресора;
  • всі репліки іноземною мовою мають бути субтитровані, озвучені або дубльовані українською мовою

Після закінчення прийому заявок буде оголошено довгий список претендентів. Переможців у номінаціях визначають члени Української кіноакадемії та Правління шляхом 2-етапного голосування.

Визначення переможців у 21 номінації VI та VII Кінопремій відбудеться окремо. Лауреата “Премії за внесок у розвиток українського кінематографа" обере Національна спілка кінематографістів України. Нагородження переможців VI та VII Кінопремій відбудеться у липні 2023 року.

Офіційним аудитором Шостої та Сьомої Національної кінопремії є аудиторсько-консалтингова компанія Kreston Ukraine.

Нагадаємо, що до Наглядової ради входять Вікторія Тігіпко (Голова), Алік Шпилюк, Юлія Сінькевич, Іванна Хіцінська та Сергій Зленко. Зі складу Правління Української кіноакадемії вийшли Пилип Іллєнко, Сергій Лавренюк та Артем Колюбаєв. До кінця своєї каденції Правління працюватиме в такому складі:

  • Бесхмельниціна Ольга, продюсерка (голова Правління)
  • Борденюк Сергій, оператор-постановник
  • Войтенко Володимир, кінознавець
  • Гладштейн Ілля, продюсер
  • Ер-Горбач Марина, режисерка
  • Іванов Денис, продюсер
  • Максименко-Довгич Жанна, режисерка
  • Максимчук Олександр, продюсер
  • Сочивець Валерія, продюсерка, режисерка
  • Яценко Володимир, продюсер
  • Самойленко Алла, кастинг-директорка
  • Тихий Володимир, режисер
Поділитись в Facebook
2023-04-07