Визначено лауреата Національної Кінопремії за внесок у розвиток українського кіно

Визначено лауреата Національної Кінопремії у номінації “За внесок в українське кіно”. 20 квітня під час урочистої церемонії вручення почесну статуетку “Золота Дзиґа” отримає українська актриса театру та кіно, народна артистка України Лариса Кадочникова.

Лауреата у цій номінації визначають члени Національної спілки кінематографістів України.

Лариса Кадочникова – актриса театру та кіно, лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка. У творчому портфоліо Кадочникової десятки ролей у кіно та театрі, зокрема, головна роль у культовому фільмі Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”. Серед кінематографічних робіт Лариси Кадочникової участь у таких стрічках, як “Криниця для спраглих” (реж. Юрій Іллєнко, 1965), “Вечір на Івана Купала” (реж. Юрій Іллєнко, 1968), “Комісари” (реж. Микола Мащенко, 1969), “Білий птах з чорною ознакою” (Юрій Іллєнко, 1971), «Чорна курка, або Підземні жителі» (реж. Віктор Гресь, 1980), «Історія одного кохання» (реж. Артур Войтецький, 1981) та багатьох інших. Разом з Дмитром Томашпольським зняла стрічку-експеримент “Лариса Кадочникова. Автопортрет”.

Сергій Тримбач, перший заступник голови Національної спілки кінематографістів України:

«Лариса Кадочникова – людина надзвичайних креативних можливостей. Вихована в лоні театру, орієнтованого на глибоку психологічну проробку поведінки персонажів у кадрі і на театральній сцені, вона з позірною легкістю перейшла у дивосвіт Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Миколи Мащенка, Віктора Греся... Її ролі в кіно здебільшого вимагали  органічного існування  в експресивному, супервиразному (за композицією, кольоровою симфоністикою передусім) кадрі, де актор далеко не завжди є його центром і рушієм.  Це їй вдавалося – легко й невимушено. І в той же час Кадочникова завжди утримує в собі фокус глядацьких  симпатій, її людська і просто артистична притягальність безмежні…».

З 1961 до 1964 року Кадочникова була актрисою Московського театру “Современник”, а від 1964-го грає на сцені Київського театру російської драми імені Лесі Українки.

Актриса нагороджена Орденом “За заслуги” I, II, III ступеню за вагомий внесок у культурний розвиток держави. У 2010 році Лариса Кадочникова отримала Всеукраїнську Премію “Жінка ІІІ тисячоліття” в номінації “Знакова постать”.

Поділитись в Facebook
2017-10-08