Законодавчі зміни в кіноіндустрії: про що розповів Павло Сушко

Гостем вебінару “Законодавчі зміни в кіноіндустрії”, який відбувся 25 листопада, став народний депутат та кінопродюсер Павло Сушко. В розмові з незмінною модераторкою Анною Мачух, він розповів про роботу Підкомітету з питань кінематографії та реклами, головою якого він є, а також про найважливіші рішення Верховної Ради щодо кінематографії.

Тезисний запис ефіру:

“Коли я прийшов до Верховної Ради, переді мною постав вибір комітету в парламент. Я поспілкувався з майбутнім головою Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександром Ткаченком і з’ясував, що ніхто з депутатів не займається питаннями кіно. Тож я вирішив взяти справу до своїх рук, аби вирішити проблеми, що роками турбували нашу кіногалузь. Так я запропонував створити Підкомітет з питань кінематографії та реклами.

Я жодного разу не пожалкував, що обрав цей комітет, адже можу оперативно прийти на допомогу в будь-який час, коли цього потребують. Ми вже напрацювали низку законопроєктів, які згодом були прийняті в парламенті. Зокрема, ми розробили закон з підтримки креативних індустрій, що постраждали в пандемію. Він передбачає поширення підтримки кінематографії у формі надання державних субсидій на розвиток кінопроєктів (девелопмент). Тобто, ми надали можливість запровадити цей пітчинг на законодавчому рівні, та попри це він ще не був проведений, оскільки Мінфін не погоджує порядок проведення цього пітчингу. На останньому засіданні комітету це питання знову було порушено і ми вирішили доручити міністерствам з'ясувати це питання.

Також ми доопрацювали поняття гранту, оскільки його чіткого розуміння не було. Як і відповіді на питання, чи потрібно оподатковувати гран. Цю проблему ми усунули. Також ми передбачили зниження орендної плати за майно яке не могли використовуватись на момент дії обмежувальних заходів, щоб кінотеатри мали більш сильну позицію у перемовинах з орендодавцями.

Одним з важливих законопроєктів став так званий “Культурний НДС”. Згідно з ним передбачається звільнення кінотеатрів від ПДВ на період 2023-2025 років за умови, якщо до фільму надають аудіодоріжку з тифлокоментарем або субтитруванням для осіб з порушеннями зору і слуху. Наразі діє норма, яка звільняє кінотеатри від ПДВ до 2023 року.

Наголошу, що креативні індустрії роблять свій вагомий внесок у ВВП країни, який складає близько 4%. Ця галузь найбільш вразлива і по ній найбільше вдарила пандемія. Потрібно розуміти, що це не лише розвага, а й робочі місця і життя тих людей, які працюють в індустрії.

В майбутньому ми плануємо повернути в Український культурний фонд фінансування аудіовізуального сектору. Таким чином проєкти зможуть претендувати як на фінансування Держкіно, так і УКФ.

За цей рік ми прийняли закон про кеш-рібейти, піднявши відсоток до 25 (+5% якщо є українська культурна складова), звільнили від ПДВ на експорт послуг в процесі виробництва фільмів, вступили до “Єврімаж” і вже два українських проєкти отримають фінансування від фонду. До того ж, ми уклали Угоду про спільне виробництво аудіовізуальних творів між урядами України та Канади, яку має ратифікувати друга сторона. Ще ми прийняли законопроєкт про діяльність кінокомісій, що відкриває шлях до запровадження регіональних кеш-рібейтів.

Наразі нам не вистачає кінопавільйонів для зйомок, недержавних фондів, закону про меценатство. Саме завдяки цьому в багатьох країнах і розвивався кінематограф. Вже є певні напрацювання щодо цього, і, якщо закон буде прийнято, це стане перемогою для українського кіно”.

Захід відбувається за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка.

Поділитись в Facebook
2020-11-26