Звернення європейських кінематографістів на підтримку Білорусі

Європейські діячі кіногалузі звернулись до влади Білорусі з вимогою звільнити політв’язнів та забезпечити виконання волі білорусів – проведення чесних та вільних виборів. Лист вже підписали Польська кіноакадемія, Варшавський міжнародний кінофестиваль, Гільдія польських режисерів, Краківський кінофестиваль, ScripTeast, а також Аґнешка Голланд, Павел Павліковський, Анджей Якімовський та інші.

Нижче текст звернення українською:

Мирні демонстрації у Білорусі на захист вільних та чесних виборів зазнають кривавого придушення владою. Людей вбивають, тисячі демонстрантів арештували, репресують та ув’язнюють. Серед них – наші колеги, зокрема кінематографісти та журналісти, які відважно документували ці драматичні події.

Ми, європейські кінематографісти, вимагаємо від білоруської влади негайно припинити насилля, поважати свободу вибору білоруського народу та звільнити усіх затриманих.

Ми вимагаємо виконати волю білорусів: звільнення усіх політв’язнів, відставка президента Лукашенко та проведення вільних і справедливих виборів.

Ми вимагаємо від усіх європейських урядів та влади вжити рішучих дій, щоб переконати білоруську владу реалізувати вищезазначені заходи та підтримати білоруський народ, який бореться за права людини.

У сорокову річницю заснування польського руху «Солідарність», який змінив обличчя Європи та спровокував початок визволення Східного блоку від тоталітарних режимів, ми закликаємо Європу проявити солідарність з білорусами.

Підтримати звернення можна надіславши свій підпис на електронну адресу: pnf@pnf.pl.

Поділитись в Facebook
2020-08-19