Українська кіноакадемія висловила свою позицію щодо 14-го Пітчингу Держкіно

Результати 14-го конкурсу Державного агентства України з питань кіно викликали занепокоєння Української кіноакадемії. Зокрема, непрозорість критеріїв, на основі яких приймалось рішення Радою з державної підтримки кінематографії і нехтування оцінками експертних комісій, виставленими під час першого і другого етапу конкурсу.

Члени Ради з державної підтримки кінематографії не озвучили чіткі критерії, за якими до переліку переможців не були включені кінопроєкти, що займали перші позиції у рейтингу після оцінювання експертними комісіями, а також не зрозуміла мотивація включити до переліку переможців кінопроєкти, що зайняли значно нижчі позиції у рейтингу, ніж ті, що були виключені, і неоголошення переможців за напрямками "Анімаційні повнометражні фільми (для широкої глядацької аудиторії)", "Анімаційні повнометражні фільми (авторські)" та "Ігрові повнометражні для дитячої аудиторії". Крім того, були змінені умови проведення конкурсу після його оголошення. Таким чином, Українська кіноакадемія вважає, що рішення Ради з державної підтримки кінематографії дискредитувало саму процедуру проведення конкурсів Державного агентства України з питань кіно і знецінило роботу членів експертних комісій.

З огляду на це, Українська кіноакадемія звернулась до міністра Міністерства культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Державного агентства з питань кіно Марини Кудерчук та голови Ради з державної підтримки кінематографії Андрія Дончика з вимогою скасувати прийняте Радою рішення, затвердити перелік кінопроєктів-переможців згідно з умовами, оголошеними 16 червня 2020 року, а також дати чітке вмотивоване обгрунтування виключенню кінопроєктів з переліку переможців, що виконали умови конкурсу і набрали рейтинги вищі за включені рішенням Ради з державної підтримки кінематографії проєкти.

Поділитись в Facebook
2020-10-09